لیزیک
لیزیک نوعی عمل جراحی چشم است که به منظور رفع عیوب انکساری چشم در افراد نزدیک بین، دوربین و آستیگمات انجام می شود. در این عمل، چشم پزشک برای اصلاح قرنیه از لیزر اگزایمر استفاده می کند و نهایتا در اکثر موارد فرد بهبود یافته و دیگر نیازی به استفاده از عینک یا لنزهای تماسی ندارد.
عمل لیزیک چگونه انجام می شود؟
عمل لیزیک به صورت سرپایی انجام شده و با استفاده از بی حسی و بدون درد می باشد.
روش این عمل به این صورت است که ابتدا یک لایه نازک از سطح قرنیه چشم تراشیده شده و بعد از آن به وسیله لیزر اگزایمر، متناسب با شماره عینک، تراش قرنیه انجام می شود.
جراحی هر چشم حدود ۵ دقیقه طول کشیده و لیزر هم ۵ تا ۲۰ ثانیه زمان می برد. می توانید با متحصص چشم دکتر سیده فاطمه موسوی صحبت کنید .
عمل لیزیک برای چه کسانی بلامانع است؟
- افرادی که بیش از ۱۸ سال سن دارند. (بهترین سن برای انجام عمل لیزیک بین ۱۸ تا ۲۱ سالگی است.)
- افرادی که طی یکسال گذشته شماره چشم شان ثابت بوده است.
- کسانی که مبتلا به بیماری های چشمی مثل آب مروارید، آب سیاه، قوز قرنیه یا بیماریهای عمومی مثل روماتیسم و دیابت پیشرفته نیستند.
- افرادی که صخامت قرنیه مناسبی دارند.
- افرادی که شماره چشم شان کمتر از ۱۰ دیوپتر است.
عمل لیزیک برای چه افرادی توصیه نمی شود؟
- این عمل برای افراد باردار مناسب نیست. لیزیک بر روی سلامت نوزاد درون رحم اثر نمیگذارد اما به علت تغییرات هورمونی دوران حاملگی، این هورمونها بر روی نتیجه عمل لیزیک در دوران حاملگی اثر سوء گذاشته به صورتی که به نتیجه دلخواه منجر نخواهد شد.
- عمل لیزیک برای افراد بالای ۴۰ سال توصیه نمی شود.
- افرادی که داروی میگرن یا درمان آکنه مصرف می کنند.
- افرادی که از خشکی چشم رنج می برند.
مراقبت بعد از عمل لیزیک چشم
- قطره های تجویز شده را به طور مرتب استفاده کنید.
- در روزهای بعد از عمل از عینک آفتابی استفاده کنید.
- تا ۲۴ ساعت بعد از عمل از شستوشوی صورت و استحمام خودداری کنید.
- تا دو هفته بعد از عمل چشمهایتان را آرایش نکنید.
- تا یک ماه از مالیدن چشمها خودداری کنید.
- تا یک ماه بعد از عمل شنا نکنید.
- طی هفته اول بهتر است موقع خواب از محافظ چشمی استفاده کنید.
انواع روشهای لیزیک چشم
روشهای مختلفی برای انجام لیزیک چشم وجود دارد که هریک از تکنیکهای مختلفی برای رفع عیوب چشم استفاده میکنند. جراح چشم با توجه به شرایط و تریجات پزشکی خود بهترین روش را برای شما انتخاب میکند:
- فوتورفراکتیو کراتکتومی یا جراحی لیزری چشم با روش PRK:
در این روش، به جای برداشتن فلپ از قرنیه، قسمت بالایی یا اپیتلیوم قرنیه با لیزر خراش داده میشود. سپس حدود 3 تا 4 روز طول میکشد تا سطح قرنیه بهبود یابد. افراد در این مدت با درد متوسط و تاری دید مواجه هستند. این روش برای افرادی که در فعالیتهای روزمره به چشمشان ضربه میخورد، مانند ورزشکاران یا افرادی که در نیروهای نظامی یا نیروی انتظامی مشغول به کار هستند، توصیه میشود. با این حال، خطر پارگی کره چشم نیز وجود دارد.
- عمل لازک چشم (LASEK):
این روش شبیه به عمل لیزیک چشم است و برای افرادی که قرنیه نازک دارند، مناسب است. در این روش، فلپ با استفاده از دستگاه برش مخصوص جدا میشود و سپس قرنیه در معرض اتانول قرار میگیرد. جراح با این روش بافت قرنیه کمتری را خارج میکند.
- لیزر اپیتلیال (epi-LASIK):
این روش تا حدودی شبیه به لازک است، اما در روش جراح اپیتلیوم را از قسمت میانی قرنیه جدا میکند و این کار با استفاده از یک دستگاه مکانیزه انجام خواهد شد. سپس با لیزر، قرنیه تغییر شکل میدهد.
- کاشت لنز:
این روش با قرار دادن لنزهای اصلاحی در داخل چشم باعث بهبود بینایی میشود. معمولاً این روش به عنوان بخشی از جراحی آب مروارید انجام میشود و برای افراد مسن ممکن است گزینهای مناسب باشد.
- بیو پتیک:
این روش ترکیبی از یک یا چند تکنیک جراحی چشم از جمله لیزیک چشم و کاشت لنز است. بیو پتیک ممکن است برای برخی افراد مناسب باشد، اما برای همه افراد مناسب نیست که این موضوع نیاز به تشخیص جراح مربوطه دارد.
عمل لازک
عمل لازک چشم (Lasek)
طبق آمار گرفته شده افرادی که از عینک و لنز استفاده میکنند رقم زیادی را به خود اختصاص دادهاند. افرادی که دارای چشمان ضعیف هستند میفهمند که رها شدن از استفاده مستمر عینک یا لنز به چه میزان لذتبخش است. عمل لازک دقیقاً به چنین افرادی کمک میکند تا لذت رهایی از عینک را بهصورت دائمی احساس کنند. البته جراحی لازک چشم نیاز به مراقبتها و نکاتی دارد، علاوه بر این با جراحیهای دیگر چشم تفاوت دارد.
عمل لازک چیست؟
عمل لازک چشم جز عملهای درمانی است که در سال 1999 میلادی توسط متخصصان چشم آمریکایی ابداع شد. ازآنپس، این عمل به دلیل مزیتهای زیادی که داشت جهانی شد و بسیاری از افراد را از محدودیتهایی مانند عینک و لنز خلاص کرد. هدف از انجام عمل LASEK اصلاح عیوب انکساری، از جمله موارد زیر است:
- نزدیکبین
- آستیگمات
- دوربین
این عمل ترکیبی از عمل
- عمل لیزیک
- عمل prk
است که تنها برخی از افراد میتوانند از آن بهرهمند شوند.
عمل لازک چشم به چه صورت انجام میشود؟
لازک، یک جراحی مخصوص اصلاح عیوب انکساری است که محبوبیت زیادی دارد. در این عمل، پوسته سطحی قرنیه برداشته و سطح قرنیه تراشیده میشود. لایه تراشیده شده بر روی قرنیه بعد از مدتی ترمیم میشود و بینایی به حالت طبیعی میرسد. این درمان مناسب همه افراد نیست و همچنین طی یکزمان کوتاه توسط پزشک بهراحتی صورت میگیرد.
عمل لازک چشم مناسب چه کسانی است؟
اولین مورد در انجام عملهای درمانی چشم، ثابت شدن درجه چشم است. افرادی که قصد انجام عمل LASEK چشم را دارند میبایست به رده سنی 18 سال رسیده باشند. چرا که داشتن یک نسخه ثابت در طول یک سال ضروری است.
موارد دیگری که افراد میبایست قبل از عمل خود به آن توجه کنند مبتلا نبودن به انواع بیماریهای چشم دیگر است. فرد میبایست چه درگذشته و چه در حال هیچگونه بیماری چشمی مانند قوز قرنیه و... را نداشته باشد.
اقدامات قبل و بعد از جراحی لازک
چه در عملهای زیبایی و چه عملهای درمانی دارای مراقبتهایی هستند که میبایست در قبل و بعد عمل به آنها توجه شود. در واقع این مراقبتها به دودسته قبل و بعد تقسیم میشوند که در ادامه به مراقبتهای قبل و بعد از عمل لازک، اشاره میکنیم.
دسته اول که مربوط به مراقبتهای قبل از عمل لازک است شامل: عدم استفاده از لنز تماسی سخت به مدت 3 الی 4 هفته قبل از عمل، عدم استفاده از لنز تماسی نرم به مدت یک هفته قبل از عمل، معاینه و بررسی چشم و رسیدن به اطمینان از وضعیت آن، استحمام کردن در روز قبل و یا صبح عمل، عدم استفاده از خوشبوکننده و ادکلن یا دیگر بوهای معطر و در نهایت میل وعده سبک قبل از عمل.
مراقبتهای بعد از عمل که بسیار حساس هستند و تأثیر زیادی در تسریع بهبودی دارند شامل: استفاده از عینک یا شیلد محافظ در هنگام خواب، دورکردن چشم از هرگونه آسیب و صدمه کوچک، استفاده از قطرههای چشمی طبق تجویز پزشک، استفاده از عینک آفتابی در هنگام قرارگرفتن در فضای آزاد، بلند نکردن اجسام سنگین بهخصوص در ماههای اول، مالش ندادن چشم با انگشت، خودداری از شستشو تا زمان وجود پانسمان بر روی چشم و همچنین موارد دیگری که پزشک معالج به آنها تاکید میکند.